BEJ SOPONAR CIPRIAN LUCIAN
SERVICII
Recuperarea creantelor in procedura executarii silite
Recuperarea creanţelor, atestate printr-o hotărâre judecătorească, sentință arbitrală sau prin alte titluri executorii prevazute de lege, prin executare silită, reprezinta una dintre principalele activitati ale societatii noastre.
Pentru a se putea declansa procedura de executarea silită, creanta trebuie sa fie constatata printr-un înscris având valoare de titlu executoriu şi să fie certă lichidă şi exigibilă.
Legea conferă caracterul de titluri executorii următoarelor categorii de înscrisuri: hotărârile judecătoreşti, hotărârile arbitrale, actele autentificate de notarul public, biletul la ordin, cecul, contractele privind creditele acordate de instituţiile financiare bancare şi nebancare, contractele de leasing, contractele de ipotecă, contractele de locațiune, contractele de comodat, contractele de împrumut cu data certa etc.
Punerea în executare a dispoziţiilor cu caracter civil din hotararile judecatoresti
Executorul judecătoresc este singurul organ de executare competent pentru aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prevăzute în hotărârile judecătoreşti, cum ar fi: predarea silita bunurilor mobile si imobile, obligaţii de a face sau de a nu face, măsuri privind stabilirea domiciliului, încredinţarea sau vizitarea minorului, graniţuiri, servituți, precum şi alte tipuri de executări silite directe.
Măsurile asigurătorii
Măsurile asigurătorii sunt mijloace procedurale care au ca scop indisponibilizarea bunurilor urmăribile ale debitorului ori a bunurilor care formează obiectul procesului, pentru a asigura creditorului posibilitatea realizării efective a dreptului în eventualitatea obținerii unui titlu executoriu. Codul de procedură civilă diferențiază drept măsuri asigurători: sechestrul asigurător, poprirea asigurătorie şi sechestrul judiciar.
Recuperarea creantelor pe cale amiabila
În absenţa unui titlu executoriu, societatea noastră a implementat procedura de recuperare pe cale amiabilă a creanţelor sau „soft collection”, care presupune o încercare de salvare a relației contractuale cu clientul, eficient şi cu costuri minime, prin intermediul executorului judecătoresc.
Procedura se realizează în multe etape:
- investigarea solvabilităţii debitorului dumneavoastră persoană fizică sau juridică;
- notificarea şi contactarea debitorului;
- facilitarea întâlnirii părţilor la sediul biroului şi negocierea modalităţilor de plată favorabile;
- deplasări la sediul/domiciliul debitorului.
Dacă demersurile amiabile nu vor da rezultate şi veţi opta pentru executarea silită veţi avea avantajul că executorul judecătoresc, singurul competent să deruleze ambele operaţiuni, va cunoaşte exact situaţia debitorului dumneavoastră şi mijloacele pe care le are la îndemână pentru recuperarea creanţei.
Notificarea actelor judiciare şi extrajudiciare
Societatea noastra asigură notificarea actelor judiciare şi extrajudiciare prin agenţi procedurali proprii sau prin intermediul factorilor poştali, în funcţie de opţiunea solicitatntului, cu maximă celeritate.
Procedura ofertei de plată urmata de consemnarea sumei de către debitor
Oferta reală de plată este procedura pusă la dispoziţia debitorului pentru a se libera de obligaţia sa faţă de creditor în situaţia în care din diverse motive creditorul refuză să accepte plata. Oferta reală de plată este aplicabilă în cazul obligaţiei de a achita o sumă de bani sau de a preda un bun.
Alte activităţi date în competenţa executorului judecătoresc prin dispoziţii ale Codului de procedură civilă și ale Legii nr.188/2000
În conformitate cu prevederile Legii Nr.188/2000, privind executorii judecătorești, actualizată, competența teritorială a executorului judecătoresc este limitată la raza teritorială a Curții de Apel unde acesta este autorizat să funcționeze. Societatea noastra are competența sa efectueze de executare pe raza Curții de Apel Cluj, in următoarele judete: Cluj, Maramures, Bistrita Nasaud, Salaj.